Haluttomuus ja erektiohäiriöt

08.01.2024

Kuvan tekijä: odejarvi

Seksuaalinen haluttomuus on yleistä ja aiheuttaa ongelmia vuorovaikutuksessa ja seksuaalisessa tyytyväisyydessä. Usein haluttomuusongelmat tai häiriöt ovat ohimeneviä ja saattavat liittyä niin sanottuihin ruuhkavuosiin. Haluttomuus on yleisempää naisilla, mutta se ei tarkoita, etteikö miehet kärsisi myös haluttomuudesta. Kuinka monta kertaa vitsaillaankaan siitä, että naiset kokevat päänsärkyä tai muuta vastaavaa. Haluttomuudesta ehkä näin ollen on vaikea puhua ääneen ja siihen liitetään häpeän tunteita. Helen Parttin kirjoittamassa kirjassa Peniksen viisaus, nostaa Partti esille juurikin tuon häpeän kokemuksen, epäonnistumisen tuntemuksen ja avunhakemisen vaikeuden etenkin miehillä. Monet miehet eivät uskalla puhua vaikeuksista, jotka liittyvät haluttomuuteen tai erektiohäiriöihin. Häiriöt eivät liity ikääntymiseen vaan voivat syntyä esimerkiksi peloista erektion epäonnistumisesta tai ennenaikaisista tai lykkääntyneestä siemensyöksystä. Usein näissäkin voi taustalla olla heikko itsetunto. Olisi tärkeää uskaltaa puhua häiriöistä ääneen. Kuten joku viisas on sanonut, erektioita tulee ja erektioita menee. Muista myös, mikäli erektiohäiriöihin liittyy fyysistä tai selkeää psyykkistä pitkäaikaista haittaa, joiden vuoksi olisi hyvä käydä lääkärin luona esimerkiksi mittauttamassa testosteronitasoja tai seksuaalineuvojan tai -terapeutin luona juttelemassa esim stressin tai muun mieltä painavan asian vuoksi.

Tutkimuksissa on osoitettu, että parisuhteen valtasuhde kääntyy haluttoman puolelle, jolloin hänellä on suhteessa enemmän valtaa. Haluttomuus synnyttää kaipuuta, surua ja yksinäisyyttä. Seksuaalinen haluttomuus on yksilöllistä ja jokainen kokee sitä omalla tavallaan. Joskus haluttomuutta voi aiheuttaa sairaudet, lääkitykset tai muuttunut kuva omasta kehosta, suhteessa olevat erilaiset luottamukseen liittyvät seikat tai parisuhde on muuttunut niin sanottuun vakiintuneeseen tilaan. Muuttunut suhde seksuaaliseen haluun voi aiheuttaa myös parisuhteessa hämmästystä.

Joskus saattaa käydä myös niin, että, niin sanotut roolit voivat muuttua eri elämänvaiheissa ja ennen suhteessa aktiivisempi osapuoli voi muuttua passiiviseksi. Olisi tärkeää, että haluttomuudesta uskallettaisiin puhua avoimesti, sekä tuoda esille omia toiveita. Naisille kehonkuvan muutokset voivat aiheuttaa huonommuuden tunnetta tai kokemusta oman seksuaalisuuden muutoksista esimerkiksi painonnousun tai synnytyksen yhteydessä. Mutta ei tule myöskään unohtaa miehiin kohdistuvaa kasvatuksellista tai normiyhteiskunnallista painetta, siitä, että miesten tulisi olla aina kykeneviä seksikoneita, vaan samanlailla miehillä halut ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Miehillä jännitystä saattaa synnyttää pelot omasta kyvykkyydestä, koosta tai taidoista. Olisi siksikin tärkeä puhua asioista, sillä usein naiset kokevat epävarmuutta näissä tilanteissa itsessään turhaan.

Muista, että haluttomuutta voi myös edesauttaa erilaisten päihteiden käyttö, henkinen tai fyysinen väkivalta, uskottomuus tai muu parisuhteen laatua huonontava seikka.

Pyrkimyksenä olisi muistaa hyvän itsetunnon, hyväksyvän ajattelun ja itseluottamuksen kasvattaminen. Seksuaalisuus ei ole myöskään ulkoisesti syntyvää vaan sisäisen hehkun voimaa. Muista, ettei vänkääminen herätä seksuaalista halua. Iän tuomat muutokset hormonitoimintaan kuten estrogeenin ja testosteronin tuottoon, joilla on suora yhteys dopamiinin vapautumiseen, voi myös aiheuttaa haluttomuutta. On todettu, että seksin aikana erittyy mm oksitosinia, joka taas on niin sanottua mielihyvä(rakkaus)hormonia. Oksitosinia erittyy myös jo kosketuksesta, läheisyydestä sekä jopa katseen avulla. Olisikin tärkeää muistaa, että vaikka seksuaalinen halu vähenee, tulisi suhteessa kuitenkin ylläpitää kosketusta ja läheisyyden tunnetta. Yleisemmin puhuttu naisten vaihdevuosikausi, mutta myös miehillä on olemassa vaihdevuodet voivat vaikuttaa haluttomuuden tai seksuaalisen halun muutoksiin. Myös stressi sekä muut ympäristön vaikutukset elämäntilanteeseen voivat vaikuttaa seksuaalisen haluun heikentävästi. Kroonisen kivun yhteydessä puhutaan paljon haluttomuudesta ja on myös tärkeä muistaa, että seksuaalisuuteen ja haluttomuuteen liittyy muutakin kuin seksi ja ennen kaikkea penetraatio. Avoimen keskustelun lisäksi muista kohdata kumppanisi. Olisi tärkeää muistaa ottaa oma vastuu seksuaalisuudesta sekä omista toiveista ja haluista. Samoin olisi tärkeää puhua seksuaalisuudesta ja siihen liittyvästä ilman pelkoa tai häpeää.

Seksuaalisuutta voi herätellä hyvin monipuolisesti. Aistikas hyväily ilman penetraatiota voi olla syvemmän yhteyden luomiseen oiva keino. Suosittelen myös tutustumaan tantriseen koskettamiseen ja hyväilyyn sekä eri kehonosien hierontaan yhdessä kumppanin kanssa. Tutustu omaan kehoosi uudelleen lempeän katseen ja kosketuksen kautta sekä esimerkiksi sooloseksin avulla. Varsinkin hektisessä elämänvaiheessa monet ovat huomanneet, että lyhytkin irtiotto arjesta voi herättää seksihaluja. Myös erilaiset seksuaalineuvontapalvelut ja -terapiat ovat myös hyviä keinoja tarkastella haluttomuuden haasteita. Tutustu myös erilaisiin apuvälineisiin ja seksileluihin, joilla voit piristää arkea. Tarkastele myös parisuhteen laatua, sen toimivuutta, omia odotuksiasi seksuaalisuuden ja parisuhteen osalta. Pohdi mitä hyvää parisuhteessasi on.

Markkinoille on myös kehitelty erilaisia lääkevalmisteita, mm. sildenafiilit sekä vardenafiilit, jotka molemmat ovat PDE5- estäjiä. Myös erilaisilla tietoisen läsnäolon menetelmillä voidaan halua herätellä. Tarkastele omia ajatuksiasi ja suhtautumistasi seksiin, seksuaalisuuteen ja seksikkyyteen. Äläkä pelkää kokeilla rohkeasti uutta ja muista pitää pilke silmäkulmassa. Pyrkikää luomaan yhteys ja kiintymyssuhde kumppanisi kanssa. Luottamus helpottaa ja synnyttää rohkeutta kokeilla uutta. Oppikaa nauttimaan seksistä yksin ja yhdessä. Rentoutukaa ja nauttikaa. Kiihottuminen tarvitsee jännitettä ja yhteyttä. Kuten Partti kirjoittaa, tarvitsee intiimi läsnäolo jakamatonta huomiota. Osaksi tästä syystä, on tärkeää ylläpitää empaattista vuorovaikutusta.

Lähde

Maurice Yaffe, Elisabeth Fenwick. Nauti seksistä. Opas miehelle. 1986

Kontula osmo ja Sandberg Tarja. halut jäissä? Naisten seksuaalisen halun puute.2012

Partti Helen Peniksen viisaus, 2023

Sielun silmin-blogi https://www.sielunisilmin.fi/malelifestyle/miehen-kokonaisvaltainen-terveys-mita-laboratoriokokeita-ja-arvoja-voi-olla-mielekasta-seurata/

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00391

Phillips David JP. Kuusi ainetta, jotka muuttavat elämäsi. 2023 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita