Mustasukkaisuus

11.09.2023

Mustasukkaisuuden tunne on universaali toissijainen tunne, jota koemme pienestä lapsesta saakka. Tunne itsessään on vaaraton, kunhan tunnistamme sen. Tunne itsessään kertoo meille, että jokin tai joku uhkaa turvallisuuden tunnettamme. Tunne kertoo esimerkiksi toisen henkilö olevan itselle tärkeä ja pelko menettämisestä tai yksin jäämisestä nousee tällöin esiin. On tärkeää osata erottaa tunne ja toiminta itsessään. Mustasukkaisuus on inhimillinen tunne itsessään, mutta siihen sekoittuu muita tunteita kuten pelkoa, häpeää ja syyllisyyttä. Tästä syystä mustasukkaisuutta on vaikea tunnistaa ja nimetä. Mustasukkaisuuden tunne on varsinkin suomalaisessa kulttuurissa vaiettu tunne, jonka ääneen sanominen ja myöntäminen, että on mustasukkainen, vaatii rohkeutta. On myös tärkeä erottaa mustasukkaisuus ja kateellisuuden tunne toisista. Kateellisuuden tunteeseen liittyy vain kaksi osapuolta, kun taas mustasukkaisuudessa mukana on kolmas osapuoli, olkoonkin sitten henkilö, asia tai toiminta. Mustasukkaisuutta saattaa herättää mm kumppanin harrastus, työn kaverit tai vaikka pelaaminen. Kaikki mikä vie huomiota pois mustasukkaisuuden kokijasta.

Mustasukkaisuuden tunne voidaan jakaa tunneperäiseen ja järkiperäiseen mustasukkaisuuteen, josta mustasukkainen käyttäytyminen on tärkeää osata erottaa. Mustasukkaisuus ns normaalina reaktiona on usein tilannekohtaista, jossa tunne hylätyksi tulemisesta aktivoituu. Usein tässä tilanteessa tunnistamme tunnereaktion olleen aiheeton ja ymmärrämme päästää tunteesta irti. Joskus tunnereaktio on aiheellinen, jolloin tunnistaminen ja tilanteesta ääneen kertominen voi rakentaa suhdetta hyvällä tavalla. Esimerkkinä, jos huomaa toisen aiheellisesti (jopa provosoivan tunteen heräämistä) tarjoavan huomiotaan muualle.

Tunneperäinen mustasukkaisuus kumpuaa hylätyksi tulemisen ja vertailun tunteista. Tällöin koemme kehollisia reaktioita, kuten verenpaineen nousua tai sykkeen nousua. Järkiperäisessä mustasukkaisuudessa kuvittelemme viattoman tilanteen suuremmaksi ja entä jos – ajattelun synnyttävän itseään ruokkivan noidankehän muodostumisen.

Vähemmän tunnistettu mustasukkaisuuden muoto on projisoitu mustasukkaisuus, jossa heijastamme puolisoon omia toimia. Esimerkkinä henkilö itse on ollut uskoton ja ikään kuin kääntää tilanteen päälaelleen alkaen epäillä kumppania uskottomuudesta. Samalla henkilö myös usein kieltää tai tukahduttaa omia tunteita.

Valitettavasti mustasukkaisuuden tunne saattaa kroonistua ja muuttua sairaalloiseksi. Tällöin tunne on sidottu epäilyksiin ja valitettavasti tämä on usein parisuhteen tuhoaja. Kroonistuminen voi aiheuttaa häiriöitä tunne-elämän säätelyssä. Pahimmillaan sairaalloinen mustasukkaisuus synnyttää väkivaltaa, vainoamista ja jopa kuolemia, kuten lehdistä saatamme lukea aika ajoin.

Mustasukkainen käyttäytyminen ilmenee usein hyökkäämisenä, aggressiivisena käyttäytymisenä tai vetäytymisenä, mykkäkouluna tai toisen vahtimisena ja kontrollointina. Käyttäytymiseen liittyy usein toisen manipulointia, tarvetta hallita ja rajoittaa toista ihmistä. On tärkeää osata erottaa tunne ja mustasukkainen käyttäytyminen toisistaan, sillä kuten aiemmin mainitsin, tunne itsessään on vaaraton.

Käyttäytymisen muuttuessa sairaalloiseksi voi toimintaa liittyä eristämistä ja vapaudenriistoa. Mustasukkaisuuden kokeminen sekä mustasukkainen käyttäytyminen ei ole sidottu ikään eikä sukupuoleen, vaan tunne on alkukantainen.

Miten sitten mustasukkaisuuden kanssa oppii pärjäämään parisuhteessa.

  • Ensimmäisenä on oppia pysähtymään ja tunnistamaan itsessään mustasukkaisuuden aiheuttamia reaktioita ja miltä mustasukkaisuus itsessä tuntuu. Millaisia reaktioita se saa aikaan esimerkiksi kehollisesti ja missä kohtaa tunnereaktio tuntuu. Kuinka voimakas tunne on?
  • On myös hyvä pysähtyä pohtimaan mitä tunteita siihen sekoittuu ja mikä tarve tässä hetkessä on jäänyt täyttymättä? Mikä tarve tai ydin tunne mustasukkaisuuden taustalla on? Onko se yksin jäämisen, pettymyksen, hylätyksi tulemisen tunne. Pelko yksinäisyydestä? Kärsimmekö huonosta itseluottamuksesta ja pyrimme toista hallitsemalla vahvistamaan omaa tunnetta siitä, että olemme tärkeitä ja toinen tarvitsee meitä. Rakennammeko oman itseluottamuksemme ja minäkuvamme toisen varaan. On myös hyvä pohtia, kumpuaako käyttäytymisemme ja tunnereaktiomme lapsuudesta. Toistammeko opittuja toimintamalleja uhkaavan tilanteen kohdalla.
  • Tärkeää on huomata suhteen hyvät puolet sen sijaan, että murehtisi etukäteen ja koittaisi ennustaa asioiden tapahtuvan.
  • Luoda yhdessä rajat ja pelisäännöt suhteelle.
  • Pohtia omia vahvuuksia ja pyrkiä kehittämään niitä itse sekä yhdessä kumppanin kanssa
  • Muistaa itsemyötätunto ja inhimillisyys. Kukaan ei ole superihminen ja jokainen tekee virheitä. Avoimuus tilanteissa ja rohkeasti toisen kohtaaminen synnyttävät luottamusta ja turvallisuuden tunnetta.
  • Ja tärkeimpänä, muistaa ottaa itse vastuu omista tunteista

Lähde

Malinen, Ben. Mustasukkaisuus. Repivä ja rakentava tunne. 2012

Myllyviita, Katja. Mustasukkaisuus. 2023

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita