Kosketuksen voima kehollisuuden ja läheisyyden kokemukseen
Kehollisuuteen vaikuttaa kokemus omasta kehosta ja millaisena kohtaamme sen. Kehollisuus ei ole pelkästään havaintojen välittäjä vaan kehollisuus rakentaa tunnekokemuksia ympäröivästä todellisuudesta sekä yksilöstä itsestään.
Keholla tarkoitetaan elävää, tuntevaa, aistivaa kehoa, joka on vuorovaikutussuhteessa niin motorisesti kuin mentaalisesti toisten kehon kanssa. Ihminen kykenee olemaan vuorovaikutuksellisessa suhteessa moniaististen peilisolujen avulla, joiden kautta yksilö peilaa ympärillä olevaa toimintaa. Peilisolut ovat tärkeässä roolissa esim. empatian kokemisessa.
Näin myös peilisolut osallistuvat kehollisuuden kokemukseen sekä ymmärrykseen tapahtumista ilman, että vuorovaikutuksessa vaihdettaisiin tietoisella tasolla yhtäkään sanaa, elettä tai ilmettä. Kokemuksessa havainnot käännetään sisäisiksi kokemuksiksi.
Kehollisuuden kautta luomme kokemusta todellisuudesta sekä luomme pohjaa kokonaisvaltaiselle toiminnalle.
Sen lisäksi, että tulkitsemme ympärillä olevaa aistien kautta, saamme erilaisten värähtelyiden, aistimusten, intuition ja energioiden kautta tietoa.
Kehollisten kokemusten tunnistamisen herkkyys ei aina ole helppoa.
Havaitsemme, tulkitsemme ympäriltä ja sisältä tulevia ärsykkeitä aistiemme kautta.
Kuva: Odejarvi
Haemme läheisyyttä ja yhteyttä kolmella tasolla. Psykologinen perustarpeemme synnyttää meille tarpeen tulla nähdyksi ja kuulluksi. Pahinta mitä ihminen voi kokea, on yksinäisyys ja ulkopuolisuuden tunne. Kaipaamme myös kosketusta, läheisyyttä ja painautumista toisen ihmisen ihoa vasten, käpertymistä syliin, jossa voi olla irti suoritteista. Kaipaamme myös jakamisen ja yhteenkuulumisen tunnetta henkisellä tasolla. Se, että joku ymmärtää meitä ja koemme yhteenkuuluvuutta. Voimme jakaa toiselle arimmat tunteemme, riemumme ja surumme.
Joskus kuitenkin saatamme luoda ympärillemme muurit, jotka työntävät meitä kauemmaksi muista. Traumat, satuttavat muistot, pettymysten kokemukset, jotka ovat rikkoneet perusluottamuksemme tunteita, saavat meidät arkailemaan toisen lähelle päästämistä, jotta emme satuttaisi itseämme uudemman kerran. Mutta myös silloin, jos rajojamme on rikottu toistuvasti, saatamme pudottaa suojamuurimme ja kadottaa itsemme.
Läheisyys ei siis pelkästään synny yhteydessä toisiin vaan myös yhteydessä itseemme. Kun olemme oppineet asettamaan itsellemme terveelliset rajat, voimme luottaen päästää toisen lähelle.
Läheisyys, olla toisen lähellä, uskaltaa jakaa omia ajatuksia ja tunteita. Kertoa ja kuunnella unelmista, haaveista ja olla hetkessä läsnä. Kokea kiitollisuutta.
Kosketus, kevyt hipaisu olkavarteen, hiussuortuvan siirto kasvoilta, kevyt kosketus niskaan, posken silitys, kädestä kiinni pitäminen tarvitsee aina luvan. Kosketus on toisen rajan ylittämistä luvan kanssa. Kosketuksella on valtava voima ja energia. Energia, joka elää kehossamme ja virtaa siellä, kohtaa kosketuksen energiakenttien kautta toisen kehon energian.
Jotta oppisimme omat rajamme, on hyvä itse tutustua kosketuksen voimaan oman kehon kosketuksen avulla.
Alla on harjoitus, jonka avulla voit turvallisesti harjoitella kosketuksen ja läheisyyden tunnetta.
LEMPEÄ KOSKETUS- HARJOITUS
(Kehollisuus, mieli ja seksuaalisuus- työkirjasta)
Voit aloittaa tämän harjoituksen suihkussa.
Tunnustele alkuun miltä vesi tuntuu ihoasi vasten. Aisti miltä kehossasi tuntuu ja minkälaisia ajatuksia veden kosketus iholla tuntuu.
Peseytyessäsi ole tietoisesti läsnä, tunnustele miltä päänahassasi tuntuu pestessäsi hiuksia ja miltä käsien kosketus tuntuu levittäessäsi suihkusaippuaa kehollesi.
Kuivaa ihosi hitaasti ja rauhallisesti. Tunnustele miltä pyyhe tuntuu ihoa vasten, onko se karhea, pehmeä jopa silkkinen.
Mikäli tunnet olosi epämiellyttäväksi ja tietoinen kosketus on sinulle uutta, muista, että tämäkin vaatii harjoittelua.
Mikäli olosi tuntuu miellyttävältä, voit asettua itsellesi mukavaan asentoon ja viipyillä hetken paikallasi. Jos sinulla on mahdollista asettua peilin eteen, tee se. Anna hyväksyvän katseesi vaeltaa alastomalla kehollasi.
Anna käsiesi koskettaa ihoasi rakastaen ja lempeästi hyväillen.
Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos omaan luonnolliseen rytmiisi koittamatta ohjata tai pakottaa sitä mitenkään.
Anna käsien jatkaa hyväilyäsi kiirehtimättä. Tutki miltä eri kehonosat tuntuvat ja millaisia sisäisiä tuntemuksia kosketus sinussa herättää.
Muista, että kehosi on täydellinen juuri tuollaisena.
Voit myös koittaa harjoitusta yhdessä kumppanisi kanssa. Joko niin, että kosketatte samanaikaisesti tai antaudutte kosketukselle vuoron perään.
Käy myös kuuntelemassa aiheesta podcast jakso Duunaripohtii sekstistä; kehollisuus ja kosketus.
Linkki jaksoon löytyy alta.