Milloin on oikea aika aloittaa talviuinti?

01.10.2023

Talviuintia harrastaa liki 750 000 ihmistä. Mikä saa menemään kylmään veteen ja mitä kaikkea harrastuksen aloittamisessa tulisi huomioida?

Kuva Kajarinkamerasta Niina Kaijonmaa

Itse olen aina sanonut, etten koskaan ikinä milloinkaan menisi avantoon tai kylmään veteen. En ollut vuosiin käynyt kesälläkään uimassa järvessä, sillä vesi oli mielestäni aivan liian kylmää. Viime syksynä kuitenkin kaikki muuttui. Pidin Asikkalassa luontojoogakurssia, jossa erään kerran pidin asiakkailleni luonnonvesijoogatunnin. Tunnille tuli nuori nainen, jolla oli samanlaisia ajatuksia kylmän veden suhteen kuin itselläni. Siinä tunnin jälkeen jutellessamme hän mainitsi, että kokemus, jonka hän oli juuri äsken vedessä olleessaan kokenut oli ollut mielenkiintoinen ja voimaannuttava. Hän kertoi halustaan aloittaa avantouinti, mutta valitteli ettei hänellä ollut ketään kaveria, jonka kanssa aloittaa. Kuin huomaamatta sanoin hänelle, että voisin aloittaa kylmävesialtistukset hänen kanssaan. Mutta koska kummallakaan ei ollut kokemusta, ilmoittauduin Suomen Ladun talviuintiohjaajakurssille ja aloitin talviuintikurssin pitämisen. Saimme uintiseuraamme kolme muuta innokasta naista ja niin kävimme koko talven luonnon vesissä. Välillä pidemmän aikaa, välillä vain kastautumassa.

Kuva Marika Manninen


Oppeja, joita vuoden aikana tein, oli muutamia, joita ajattelin jakaa, jotta aloittaminen olisi turvallista ja mielekästä.

1. Aloita vedessä käynti jo sulan aikaan syksyllä. Näin kehosi totuttautuu kylmään. Muista lämmitellä ennen veteen menoa esim mukava kävelylenkki ennen veteen menoa lämmittää lihaksia sekä kehoa. 

2. Mene aina kaverin kanssa. Muista, että kylmään veteen liittyy aina piileväkin riski sairauskohtaukselle tai tapaturmalle. Vettä tulee kunnioittaa, sillä kylmä vesi poistaa 25 kertaa nopeammin kehosta lämpöä kuin kylmä ilma. 

3. Laskeudu veteen rauhassa. Muista pitää hartiat alhaalla, hengitä rauhassa sisään ja ulos. Vedä keuhkot rauhassa täyteen ilmaa ja ulos hengittäessä laskeudu veteen rauhassa. Voit pitää kaiteesta tai ystävän käsistä kiinni. Muista hengittää vedessä ollessa ja nouse rauhassa vedestä. Vältä kiirehtimistä poistuessa. 

4. Kuivattele maltilla. Poista uimapuku ja märät uimatarvikkeet päältäsi. Kuivaa iho pyyhkeellä ja jos mahdollista pue lämmintä ja kuivaa sisätiloissa tai muussa lämpimässä. Anna keholle aikaa palautua kylmäaltistuksesta.

5. Muista juoda. Kylmä altistus lisää virtsan eritystä  ja herättää aineenvaihduntaa. Juo lämmintä, ( ei kuumaa) vettä tai muuta juotavaa. Vältä kuitenkin teen tai kahvin juontia nesteenpoistumisen takia.

6. Varo koukuttumista. Kylmässä vedessä käyminen herättää endorfiinien tuotantoa ja aiheuttaa näin ollen hyvän olon tuntemuksia. Kylmäuinnilla on myös tutkitusti useita terveyshyötyjä, kuten stressin tai reuman sekä kroonisen kivun lievittymiseen.

Voit katsoa alta lyhyen videon talviuinnin aloittamiseen liittyen.

Mukavia uintihetkiä

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita