Tietoon perustuvaa väestön terveyden edistämistä vai klikkiotsikolla näkyvyyden hakemista?

15.11.2024

Klikkiotsikolla näkyvyyttä totuuden hinnalla?

Mediassa klikkauksia saadaan raflaavilla otsikoilla, kuten marraskuun alussa ilmestynyt uutisotsikko osoittaa:

"Uusi suositus – kaikki leikkeleet pois leivän päältä  Pian julkaistavat uudet suomalaiset ravitsemussuositukset tarjoavat myrkkyä leikkeleiden ystäville."

En itse ollut nähnyt koko otsikkoa saatikka lukenut artikkelia tai siihen liittyvää tutkimusta, mutta olin jo tietoinen sosiaalisen median verkoston kautta, että nyt leikkeleiden käyttö tulee lopettaa tai kuolema uhkaa. Näin tiukkoja kommentteja ja argumentointia, kuinka vanhukset ovat aina syöneet punaista lihaa, suolaa ja voita sekä leikkeleitä eivätkä ole sairastuneet mihinkään syöpiin. Tai miksei juustot sitten ole kiellettyjä, mikä leikkeleistä tekee niin erikoisen.

Kuuntelin ja seurasin kommentointia kiinnostuneena. Halusin nähdä mihin suuntaan keskustelu tulee kääntymään ja missä vaiheessa nostetaan ravitsemussuositukset laajemmin esiin.

Raflaavat otsikot synnyttävät pelkoa, jota ne ei saisi tehdä, kirjoittaa Jukka Ruukki Järven ja Tammen (2016) toimittamassa teoksessa, Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia.

Otsikoinnin tehtävänä oli varmasti tarkoitus herättää lukijan mielenkiinto ja saada tämä lukemaan artikkeli, joka, kuten tiedetään, usein on vähäpätöisempi kuin otsikko antaa ymmärtää. Niin myös tässä iltapäivälehden leikkeleuutisessa kävi. Artikkelissa viitataan uusiin ravitsemussuosituksiin, jotka julkaistaan marraskuussa 2024 ja jotka tulevat nojaamaan jo julkaistuun Uudistettuun pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin – NNR2023.

Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa nostetaan näkyväksi planetaarinen terveys, joka on yhtenä Visio 2030 tavoitteissa. Tällä tarkoitetaan Pohjoismaisesti yhtenäistä linjaa, jossa rakennetaan ravitsemussuosituksia vastaamaan kestävän kehityksen ja planetaarisuuden haasteisiin. Esimerkiksi lihantuotanto rasittaa ilmastoa ja ympäristöä eikä näin ollen ole kokonaisuutta ajatellen suositusten mukainen. Samassa artikkelissa mainitaan rinnakkaislehteen haastateltuna olleen Ursula Schwab maininneen tutkimuksesta, jolla on näyttöä lihavalmisteiden ja paksu- ja peräsuolisyöpien suurentuneeseen tautiriskiin.

Knuuti (2020) kirjoittaa osuvasti omassa teoksessaan Kauppatavarana terveys, suositusten olevan nimensäkin mukaisesti suosituksia, joiden perusteella jokainen rakentaa itselleen terveyttään edistävän ruokavalion. Suomalaiset ravitsemussuositukset noudattavat Pohjoismaisia suosituksia, mutta huomioivat myös kansallisesti yksilölliset tarpeet ravintoaineiden saannin suhteen. Alta löydät kuvakoonnin Pohjoismaisista ravitsemussuosituksista sekä painikkeen, jota klikkaamalla pääset lukemaan laajemmin aiheesta.

Väestön terveyden edistämistä otsikoinnilla? 

Kuinka paljon tylsemmältä olisikaan kuulostanut otsikko:

Pohjoismainen ravitsemussuosituksiin perustuva planetaarinen ruokavalio suosittelee syömään kasviksia päivittäin sekä sallii syömään lihaa useita satoja grammoja viikossa.

Kyllä suositukset eivät kiellä lihan syöntiä kokonaan vaan ohjaavat syömään enemmän kasviksia, vihanneksia ja marjoja sekä kalaa ja kohtuullisesti siipikarjaa.

Terveysviestintä on mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää. Se millä keinoin ja sanamuodoin pyritään vaikuttamaan ihmisten tunteisiin ja ajatuksiin. Luodaan mielikuvia ja jopa pelotellaan ihmisiä. On tärkeää oppia lukemaan uutisartikkeleita kriittisesti. Sillä kuten Knuutikin kirjoittaa ravitsemuskeskusteluissa usein terveyssuosituksia halutaan ymmärtää erheellisesti ja motivaatioharhan avulla.


Lähteet:

Järvi, U. (toim.) Tautinen media. Helsinki. Duodecim. 2014.

Knuuti, J. Kauppatavarana terveys. Selviydy terveysväitteiden viidakossa. Helsinki. Minerva. 2020.

NNR2023 Pohjoismaiset ravitsemussuositukset. Ruokavirasto. https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/ravitsemussuosituksia-maailmalta/pohjoismaiset-ravitsemussuositukset-2023/ (Luettu 15.11.2024)

Ravitsemussuositukset. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. https://thl.fi/aiheet/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/ravitsemussuositukset (Luettu 15.11.2024)

Ruokavalion kestävyys ja terveys. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://thl.fi/aiheet/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/terveellinen-ruokavalio/ruokavalion-kestavyys-ja-terveys (Luettu 15.11.2024)

Ruukki, J. Pilaako viihteellisyys tiedeuutiset? Teoksessa Järvi, U & Tammi, T. Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia. Tampere. Vastapaino.2016.

Vesa, M. HS: Uusi suositus – kaikki leikkeleet pois leivän päältä. 2024. https://www.is.fi/terveys/art-2000010811945.html (Luettu 15.11.2024)

Visio 2030. Pohjoismainen yhteistyö.  https://www.norden.org/fi/julkilausuma/visio-2030 (Luettu 15.11.2024)

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita